Legendele uneia dintre cele mai cunoscute cetăți din România

Cu mai bine de 200 de ani înainte să descopere Columb America, în inima Transilvaniei era atestată una dintre primele așezări săsești, ce avea să cunoască o istorie fascinantă. Biertanul era unul dintre cele mai prospere locuri de peste Carpați, aşa că localnicii au construit cu banii lor o cetate şi o biserică atât de trainice, încât au căzut pradă năvălitorilor doar o singură dată în peste 500 de ani. Şi atunci a fost nevoie de o armată de 16.000 de soldaţi ca să le cucerească. În zilele noastre, armate de turişti de trei ori mai numeroase vin să viziteze fortificația în fiecare an.

Biertanul are cu ce se lăuda: dincolo de biserica şi cetatea de-a dreptul impresionante, fascinează cu o îmbinare de obiecte de artă premiate în străinătate şi legende despre comori bine ferecate. Şi pentru că a venit vorba despre ferecat, acolo găsim şi închisoarea îndrăgostiţilor. Construită într-unul dintre cele şapte turnuri ale fortificației, era terapia de cuplu folosită acum sute de ani.

„Dacă doi soți s-au certat și nu s-a putut rezolva problema, ei amândoi au fost închiși aici, împreună, într-un spațiu unde trebuia să-și împartă tot ce există, că toate lucrurile există doar o dată. Și trebuiau să intre în vorbă. Ei aveau un singur pat, o singură masă, un singur scaun, o singură farfurie și o singură lingură și o singură furculiță”, spune Ulf Ziegler, preot.

Şi terapia funcţiona. Drept dovadă, un singur cuplu din Biertan a divorţat în 300 de ani. Şi se pare că localnicii nu stăteau rău la capitolul înţelepciune. Ca la nicio altă biserică fortificată, bolta celei din Biertan este susţinută de arlechini. Cu un mesaj care te pune pe gânduri.

„Credința… sau înțelepciunea lumii nu este neapărat și înțelepciunea credinței. Și acest clown practic râde de această înțelepciune, care nu e, de fapt, o înțelepciune adevărată”, explică preotul.

Fortificaţia impunătoare este ridicată pe o colină în centrul Biertanului. Înăuntrul zidurilor groase este biserica ridicată în stil gotic şi inclusă în patrimoniul UNESCO. Preotul Ulf Ziegler păstoreşte peste 46 de biserici evanghelice, printre care şi cea din Biertan. De aceasta este însă cel mai mândru şi îi cunoaşte toate tainele.

Ușa aceasta, a sacristiei, este mândria celor din Biertan, pentru că a reprezentat Biertanul la expoziția mondială în anul 1900, la Paris, unde a fost premiată cu premiul I. Are 19 zăvoare din interior”, spune Ulf Ziegler, preot.

Avuţia localnicilor înstăriţi de la Biertan a fost râvnită de mulţi năvălitori. Asalturi au fost cu zecile, dar numai unul a reuşit să şi cucerească zidurile.

A fost în 1702, când curuții, cu o armată de 16.000 de soldați, au asediat Biertanul”, spune preotul.

Şi Biertanul mai are poveşti şi imagini captivante. Aşteaptă pe oricine vrea să le descopere la o oră şi jumătate de mers de Sibiu spre Sighişoara.

sursa: http://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/vacante/legendele-uneia-dintre-cele-mai-cunoscute-cetati-din-romania-679486