“Ana, mon amour”, șansa României la Berlin

Festivalul de Film de la Berlin îşi desemnează astăzi câştigătorul, iar România are o şansă importantă prin pelicula lui Călin Peter Netzer, “Ana, mon amour”. Filmul a fost proiectat aseară în competiţia oficială şi va mai avea trei proiecţii. Călin Peter Netzer a câştigat marele premiu la Berlin, Ursul de Aur, în 2013, cu filmul “Poziţia copilului”.

Actorii Diana Cavaliotti şi Mircea Postelnicu, alături de regizorul Călin Peter Netzer, au păşit aseară pe covorul roşu al Palatului Berlinalei unde au dat minute în şir autografe şi interviuri pentru jurnaliştii străini.

Coproducţie româno-germano-franceză, “Ana, mon amour” urmăreşte, pe parcursul mai multor ani, evoluţia unui cuplu în care tânăra se luptă cu atacuri de panică, iar iubitul ei încearcă totul pentru a o ajuta, de la psihanaliză până la religie.

La conferinţa de presă, regizorul filmului a spus că marile provocări au fost scenariul, adaptat împreună cu autorul Cezar Paul Bădescu după cartea “Luminiţa, mon amour”, şi alegerea actorilor.

Mi-a luat un an să găsesc actorii potriviţi. Cred că am văzut aproape toţi actorii români cu vârsta între 20 şi 30 de ani. Când i-am găsit pe cei potriviţi, am început să lucrez cu ei. I-am trimis şi la psihanaliză individuală şi, desigur, am repetat multe luni. Le-am cerut şi să se mute împreună pentru câteva luni, dar n-a mers,” povestește Călin Peter Netzer, regizor.

Filmul a fost bine primit de public, iar mulţi dintre jurnaliştii de la conferinţa de presă, deja familiarizaţi cu peliculele regizorului român, l-au lăudat.

Lisa Streitfeld, jurnalistă: „Lisa Streitfeld, de la “Huffington Post”. Felicitări, aţi făcut încă un film câştigător! Atingeţi un nivel foarte profund şi autentic al emoţiilor.”

Presa de specialitate avea însă aşteptări mai mari de la câştigătorul Ursului de Aur din 2013.

Variety scrie că “Ana, mon amour” nu are energia şi caracterul direct al peliculei “Poziţia copilului”, premiat de Berlinală în urmă cu patru ani.

Iar Hollywood Reporter îl numeşte “o dramă romantică al cărei dramatism este însă diminuat de o structură prea complicată”. Chiar şi aşa, scrie Hollywood Reporter, Călin Peter Netzer dovedeşte că este un regizor de luat în seamă.

În România, “Ana, mon amour” va putea fi văzut în cinematografe din 3 martie.

 

sursa: http://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/film/ana-mon-amour-sansa-romaniei-la-berlin-672249